INFO over Herdenkings- herinneringseducatie - Lezingen over Wereldoorlog II.

 

De grote oorlog van Martinus   

(uitg. C. de Vries-Brouwers) 

Dit verhaal gaat over de 15-jarige Martinus die de oorlog meemaakt in Antwerpen. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten uit het krantenarchief Gazet v. Antwerpen 1943; (nog verkrijgbaar bij uitgever)

Mimi 

(uitg. C. de Vries-Brouwers)

Het verhaal is voor jongeren vanaf 10 jaar, gebaseerd op de getuigenis van wijlen Myriam Lipsitz-Wolkowicz, die als zesjarig joods kind uit haar 6de onderduikadres in Antwerpen bij een razzia werd gedeporteerd naar de Kazerne Dossin in Mechelen en vandaar in een joods weeshuis terechtkwam in Wezembeek-Oppem. Myriam werd samen met haar vader en tante gedeporteerd. Haar vader en groot-moeder overleefden de kampen niet. Haar tante en haar oom kwamen terug. Van de ongeveer 120 personen tellende familie overleefden er slechts een 7-tal de Holocaust. De auteur schreef Myiams beklijvende verhaal op kindermaat. (nog verkrijgbaar bij uitgever)

Bewaar altijd een stukje brood

(uitg. C. de Vries-Brouwers) is de getuigenis van Dov Nasch, een joodse man die in 1944 op 14-jarige leeftijd op 6 juni vanuit Hongarije, samen met zijn moeder, zijn kleine broer Emil en drie zussen naar Auschwitz-Birkenau werd gedeporteerd. Vader Nasch, moeder en de kleine Emil overleefden de kampen niet. Na een omzwerving van vele jaren kwam Dov in 1962 in contact met het joodse ondergedoken kind Charlotte, huwde haar en woont sindsdien nog steeds in Antwerpen. Zijn verhaal is echt gebeurd en speelt zich af in het kamp; bestemd voor jongeren en volwassenen; (nog verkrijgbaar bij uitgever)

Genummerd voor het leven

(uitg. Davidsfonds/Leuven) 37 getuigenissen. Geïllustreerd met verschillende zwart-wit foto’s van Etienne Van den Bulcke, kunstfotograaf uit Nijlen;

Doorheen de duisternis, het licht

dichtbundel, met een fotoreeks van de laatste kampen in Europa. Auteur Patricia De Landtsheer en fotograaf Etienne Van den Bulcke uit Nijlen werkten nauw samen om de gruwel van de Holocaust in een prozaïsche beschrijving weer te geven. De foto’s spreken voor zich. (nog verkrijgbaar bij auteur en uitgever)

Zullen we samen schuilen, een kleine jongen in Oradour-sur-Glane

(uitgeverij C. de Vries-Brouwers, Haantjeslei 80, 2018 Antwerpen)

Het aangrijpende vluchtverhaal van de 8-jarige Roger Godfrin die op 10 juni 1944 uit het brandende dorp kon ontsnappen.

In enkele uren werden in het Franse dorpje aan de Glane 642 mensen door de nazi's vermoord. (nog verkrijgbaar bij uitgever)

Wie Oradour bezoekt, keert als een ander mens naar huis terug. Na de oorlog werd een nieuw dorp gebouwd. Maar de restanten van het oude blijven bewaard.

Patricia bezocht in 2011 en 2013 het dorp. Het greep haar zo aan dat zij er een beklijvend historisch document over schreef. Na vele jaren van onderzoek kwam zij in contact met de twee dochters die Roger naliet. Zij wonen beiden nog steeds in het dorp van hun vader: Thionville-Basse-Ham in de Elzas.

Patricia vertelt over haar bezoek aan Oradour-sur-Glane en het terugvinden van de twee nog in leven zijnde dochters van Roger Godfrin.

Met een fotoreportage uit Oradour-sur-Glane.

Technisch materiaal kan door de auteur worden meegebracht..

Belangrijk

De oorlogslezingen kunnen worden gecombineerd met een fotoreportage over Auschwitz en de kampen in Europa zoals zij nu nog bestaan. Het zijn verstilde foto's met teksten van Patricia De Landtsheer. Violist Bernard Bertoni en woordkunstenaar Melissa Leboeuf: of de auteur brengen de gedichten tot leven in een schitterende evocatie. Boeking en info: melis2000_2000@yahoo.com  telefoon  0496 52 22 80 en/of landtsheer@yahoo.com GSM 0494 60 19 61.

 

De dichtbundel ‘Doorheen de duisternis het licht’ is een voorstelling die aansluit bij het thema ‘Oorlog, hun slachtoffers & Mensenrechten’

 

Uitkoopsom: niet-gesubsidieerde lezing auteur 100 € + verplaatsingsonkosten (0.35 €/km).

Indien gesubsidieerd: enkel verplichte bijdrage + 0,35 €/km verplaatsing heen terug, of terugbetaling treinticket tram of bus zie ook info hierover op: www.literatuurvlaanderen.be

 

Geschikt voor grotere groepen.

e-mail: landtsheer@yahoo.com / web: www.patriciadelandtsheer.be

 

Lezingen kunnen ook worden gecombineerd met een bezoek aan de  Dossinkazerne in Mechelen. De auteur ontmoet de lln ter plaatse. Info over het Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten vindt u onder www.kazernedossin.eu

Voor bezoeken in samenwerking met de auteur wordt altijd een gids aangevraagd bij het Memoriaal.

NIEUW

Geschaafde zielen 

novelle recent verschenen bij uitgeverij Les Iles

SYNOPSIS

Tijdens een reis in Oostenrijk bezoekt vioolbouwer Luc Deneys het nazi werkkamp Ebensee. Aan de ingang van de 5de tunnel vindt hij op de grond houtsplinters afkomstig van de toegangspoort. Hij neemt ze mee naar huis en bergt ze op in een glazen kast.
Maanden later, tijdens het bouwen van een nieuw instrument, denkt hij aan de muzikanten in de concentratiekampen, in het bijzonder aan de laatste kapelmeester van Birkenau: Szymon Laks. Hij besluit de houtsplinters als tranen in de viool te verwerken. Hij zal ze inwerken in het bovenblad op de plaats waar de ziel moet komen, als symbool voor de duizenden slachtoffers die in de concentratiekampen zinloos werden vermoord. Met het bespelen van de viool zullen de zielen eindelijk een thuishaven vinden. Hun doelloos dolen zal hen naar het licht brengen, waar zij in alle rust de eeuwigheid, en tegelijkertijd de onsterfelijkheid kunnen ingaan.

 

Geschaafde zielen is een verhaal dat zich afspeelt in de schaduw van WO II. Over dit thema schreef Patricia De Landtsheer meerdere boeken en theaterstukken. De novelle vloeide voort uit de theatermonoloog ‘Muziek in een lachspiegel’, die zij eerder schreef  en waarin live gestalte wordt gegeven aan deze bijzondere viool. 

De monoloog wordt gespeeld door acteur Steven de Lelie, als Sczymon Laks, Bernard Bertoni, die de vioolpartij speelt als de muzikale Szymon Laks en Marlon Dek op cello, als Anita Lasker-Walfisch, als de celliste van Auschwitz. De muziektheatermonoloog is in handen van www.animoproducties.be en kan daar worden aangevraagd.

Het verhaal gaat niet over de gruwel van het kamp maar over muziek en de zeer grote rol die zij voor Szymon Laks, de laatste kapelmeester van Birkenau, speelde om er te overleven.

 Met illustraties van vioolbouwer – beeldend kunstenaar Luc Deneys.

Info over de auteur:

Sinds vele jaren is Patricia De Landtsheer gepassioneerd door WO II, in het bijzonder ‘hoe en in welke omstandigheden’ burgerslachtoffers de concentratie- en vernietigingskampen overleefden.

Zij schreef vijf boeken, een dichtbundel en twee theaterstukken over dit thema. Haar werken richten zich zowel tot adolescenten als volwassenen en zijn in hoofdzaak getuigenissen van overlevenden.

Met haar werk en de schoollezingen die zij over dit thema geeft, levert zij een belangrijke bijdrage aan ‘herinneringseducatie’.

Haar totale oeuvre omvat een 50-tal boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.  Daarnaast verscheen werk van haar hand in diverse bloemlezingen, groepspublicaties en tijdschriften.

Info en contact: www.patriciadelandtsheer.be / www.lesiles.be

 

Het boek GESCHAAFDE ZIELEN is te koop bij :

  • uitgeverij Les Iles;
  • Patricia De Landtsheer;
  • De boekhandel;
  • Wil je een getekend exemplaar, stuur een mail naar Patricia: landtsheer@yahoo.com (vergeet niet je adres te vermelden)

 

Je kunt Patricia De Landtsheer boeken voor een lezing of een presentatie met violist Bernard Bertoni, die de muzikale Sczymon Laks, als laatste kapelmeester in Auschwitz-Birkenau vertolkt.

 

  • Voor een gesubsidieerde lezing: vraag tijdig aan bij Literatuur Vlaanderen:
  • Er zijn 3 mogelijkheden als lezing:

1/Je vraagt een muziektheatervoorstelling aan bij Animoproducties: info@animoproducties.be / Marc Leboeuf 0498 869 769 – Luc Pauwels 0478 669 700; Met een inleiding van de auteur Patricia De Landtsheer, na de voorstelling is er mogelijkheid het boek ‘geschaafde zielen’ aan te kopen;

2/ Je vraagt een gesubsidieerde lezing (bij Literatuur Vlaanderen) of een gewone lezing bij de auteur aan: de auteur legt uit hoe het boek en de theatermonoloog tot stand kwamen en laat zich begeleiden door violist Bernard Bertoni;

3/ Je vraagt een lezing aan met als thema IIde oorlog: de auteur geeft een overzicht van de verschillende boeken die zij hieromtrent reeds schreef.

Een lezing op maat: contacteer hiervoor de auteur 0494/60 19 61 of landtsheer@yahoo.com

Voor de lagere graad ASO, TSO, BSO (+ volwassenen):

  • Muziektheater ‘De kleine Johannes’ Patricia leest, violist Bernard Bertoni speelt de leesfragmenten aan elkaar. In combinatie met een gesubsidieerde lezing voor de auteur (zolang de voorraad strekt), muzikant(en) worden apart vergoed; (info 0494 60 19 61)

Een absolute aanrader voor jong en oud.